Apahida ⋆ Muzeul Naţional de Istorie a României (2023)

[vc_single_image image=”2817″ img_size=”990×220″ img_link_target=”_self” el_position=”first”] [titlul propoziției=”Apahida”]

În 1889, 1968 și 1979, trei mausolee de prinți aparținând tribului germanic Gepis au fost descoperite la Apahida, lângă Cluj-Napoca, fostul oraș roman Napoca.

Situat pe malul drept al Someşului Mic, în apropierea fostului drum roman care asigura legătura dintre castelele Napoca şi Someş (Gherla, Căşeiu, Ilişua), locul de naştere a trei complexe luxoase Apahide poate fi cuprins într-un plan care nu depăşeşte cca. . 500 m2 (vezi planuri).

(Video) Bucharest In Your Pocket - History Museum (Muzeul National de Istorie)

Primul mormânt a fost descoperit în 1889, în timp ce colecta pietriș din zona de graniță a Apachida. H. În cele din urmă a recuperat o parte din fondul pentru Muzeul Transilvaniei, iar celelalte două exemplare (un inel cu sigiliu monogramat și un pandantiv cu clopot) au apărut pe piața de antichități în 1897 și au fost achiziționate de Muzeul Național Maghiar. Mormântul a păstrat mai multe monede de aur, o broșă în formă de cruce cu nasturi în formă de ceapă, o brățară cu muchii groase, trei inele, o cataramă de curea și o altă cataramă mai mică, cinci cu clopoței, două cupe de argint, un inel de aur și câteva unelte. , folosit probabil pentru decorarea sau repararea navelor individuale.

Iar a doua descoperire a fost întâmplătoare, în octombrie 1968, când muncitorii săpau o groapă de fundație pentru stâlpii de înaltă tensiune. În primul rând, greutatea totală a pepitelor de aur este de aprox. 900 de grame, din care autoritățile au putut recupera 900 de grame când a fost descoperit în februarie următoare. 800 de grame, iar restul ar putea fi transformat în bijuterii la modă. Dar de data aceasta, din fericire, în timpul săpăturii controlate din mai 1969, doar partea superioară a mormântului a fost deteriorată prin îngroparea unui stâlp electric de înaltă tensiune, iar partea inferioară a putut fi folosită pentru cercetări arheologice. Morminte - Top îndepărtat, gropi de beton deteriorate, sigilii pentru două „saci”, 15 piese de joc, unele piese care ar fi putut decora mânerul și teaca. În partea de jos, prin cercetări arheologice săpături controlate, o cupă, două catarame de aur încrustate cu granate, jumătatea inferioară a unei lame de sabie și o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. 30 x 40 cm, pe și lângă piciorul drept, probabil ambalat inițial într-o cutie de lemn care conține bare de fier, mai multe accesorii pentru curele. Cu ocazia înființării Muzeului Național de Istorie a României în 1971, obiectele găsite de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca au fost apoi transferate la București.

Chance a vorbit din nou în 1979, când copilul de șase ani a descoperit un buton mare de aur în pământ excavat pentru oficiul poștal local. Catarama este singurul obiect supraviețuitor din al treilea mormânt a cărui existență sugerează și susține prezența celorlalte două ansambluri. Proiectul a fost preluat de Banca Națională a României în 1980 și predat Muzeului Național de Istorie a României în 2002.

Informațiile noastre de bază relativ limitate despre aceste trei descoperiri sunt mai mult decât compensate de expresivitatea extremă a fragmentelor găsite, fiecare dintre acestea ne poate oferi indicii despre personalitățile indivizilor înmormântați în Apachida, precum și despre comunitate. Dimensiunea spațiului în care trăiesc sau spațiul în care dezvoltă conexiuni și relații. Fiecare dintre aceste obiecte ne poate spune o poveste sau, dacă le luăm drept dovezi, ne pot spune despre istoria omenirii și despre evenimentele care s-au petrecut în Apachida acum o mie de ani și jumătate.

(Video) Palace of the Parliament: Romania's Communist Monster

Unul dintre cele mai vechi obiecte, o fibulă rară, ne vorbește despre situația specială a mormântului celui care l-a îngropat, și deci implicit despre complexul celor din jur. Acest tip de fibule – un ac sau un ac de siguranță folosit pentru a fixa hainele oficiale de umărul drept – avea un statut special și era purtat doar de un număr mic de oficiali imperiali romani – deci avea valoare și semnificație doar prin sistemul de valori imperiale. Astfel de articole pot fi atribuite doar ca simboluri ale funcției sau statutului pe care le dețin și, prin urmare, nu pot fi achiziționate sau primite ca obiecte de schimb.

Doar inelele care sunt fotografiate au și o imagine specifică. Inelele cu nume - care pot fi interpretate și ca caracteristici ale identității ereditare a purtătorului - împreună cu inelele cu sigiliu indică angajamentul față de o cultură a documentelor scrise și a sigiliilor de responsabilitate. Semnele de pe inele au semnificații în latină și greacă, iar crucile de pe toate cele trei inele, respectiv, subliniază originea mediului care recunoaște și poartă valori creștine. Fiecare dintre aceste componente se referă la același spațiu cultural din Imperiul Roman.

Deși găsită în afara granițelor politice ale imperiului, prezența în același complex – și asociată cu alte piese care probabil erau tot din imperiu – a unui cârpă cu nasturi în formă de arc și trei inele ar putea fi un semn. Personajele Apachida din ierarhia civilo-militară romană.

Din același complex, brățările groase de aur de pe membre indică un alt mod de caracterizare a aceleiași personalități, de data aceasta referindu-se la sistemul de valori inerent lumii „barbare” care se dezvoltă dincolo de granițele imperiului. Prin urmare, folosind un alt limbaj de simbolism, purtarea acestei brățări poate reprezenta o expresie vizuală a acceptării de către purtător a unui grup cu un statut special, de exemplu, ei pot fi în egală măsură nobili, războinici sau frății religioase.

(Video) Romania: The Poisoned Lake I Toxic Tour I ARTE.tv Documentary

Datele obținute din studiul zonei completează imaginea de ansamblu. Asemănările tehnice și stilistice dintre diferitele accesorii de centură găsite în cele trei înmormântări sugerează că acestea provin din același atelier și oferă, de asemenea, o legătură între cele trei ansambluri de la Apachida. Judecând după forma plăcii, cele trei catarame de centură Apahida aparțin categoriei formelor diferite și a spațiului foarte mare. Aproape că se poate spune că este o clasă de lucrări folosite între națiuni și adaptabile la diferite porturi. Stilul cloisonné al decorului lor - marginile sunt incrustate cu mici granate semisferice iar cutiile au peretii ondulati, incrustate cu granate, incluse in capete - reduce foarte mult numarul de proportii, presupusele concluzii cuprinse in aceasta categorie sunt apreciate de catre raritatea acestor piese, calitățile lor decorative și proveniența lor comună. Dacă acceptăm teoria că aceste cătușe au fost făcute în Imperiu, adică într-unul dintre atelierele sale centrale, atunci prezența lor în Apachida poate sugera sau întări, la rândul său, ideea unei legături privilegiate între dominația romană și Apachida. comunitate.

Dintre accesoriile de centură, este deosebit de izbitoare o poșetă decorată cu aplicație de cap de cal, caracteristică celei mai estice părți a perioadei merovingiene, iar prezența sa în inventarul ansamblului Apahida poate fi interpretată și ca legată de prezența în Europa de Vest. Semne ale unei relații sau conexiuni directe.

Amplasarea vaselor de băut (sticlă și foită de aur) ajută la clarificarea imaginii pe care încercăm să o creăm. Prezența vaselor de sticlă restaurate cu foită de aur reprezintă o legătură suplimentară între primele două înmormântări găsite la Apachida, iar împreună sugerează o legătură cu regiunea scandinavă, singura regiune din acea vreme care mărturisește această practică. În același timp, specificul lor implică o valoare care poate fi simbolică și/sau emoțională. sunt fragmente de istorie și chiar dacă nu le putem reconstrui sau învăța istoria, înmormântarea lor dezvăluie semnificația lor pentru toți. Simbolismul clusterului atomic, precum și starea generală a Apachidei în ansamblu.

Dacă avem în vedere că bolurile de argint s-au păstrat ceva timp înainte de a fi așezate în mormânt – poate că au fost realizate puțin mai devreme decât celelalte obiecte – prezența lor în acest caz poate indica și o tradiție. In acest caz, intregul act indicat de prezenta lor are o semnificatie aparte: a bea vin - obicei in vechea regiune mediteraneana - ofranda de vin - doua pahare sunt recipiente, din care se toarna un pahar mai mic, celalalt dintr-o cana mai mica. De fapt, bea - , participi tacit la sărbătoare, dar nu ca un bețiv obișnuit, ci din punctul de vedere al celui care dă. Din acest punct de vedere, banchetul trebuie interpretat ca un eveniment social, o modalitate de stabilire și exprimare a unei persoane sociale.

Acest set de piese de joc provine din cel de-al doilea inventar al mormântului lui Apashida, care ne vorbește și despre comportament și, cel puțin la un nivel ideal, despre modul în care indivizii sunt tratați ca ființe sociale. Jocul presupune socializare, necesită timp și disponibilitate, iar prezența pionilor adaugă un alt caracter caracterului individului, dar și al societății în care se dezvoltă.

Depozitele de accesorii ham pentru unul sau mai mulți cai în cel puțin două ansambluri la Apahida indică, de asemenea, statutul înalt al celor care au făcut această alegere.

Pe lângă relațiile existente, complexul de clădiri din Apasida are o serie de caracteristici care pot fi legate de diferite spații culturale. Dintre acestea, cea mai reprezentativă este regiunea mediteraneană a Imperiului Roman. I-am trimis furculițe arcuite, inele cu sigiliu, pahare de argint cu scene dionisiace și stiluri cloisonné foarte fine, în timp ce majoritatea pieselor din cele trei grupuri erau decorate. Zona scandinavă este reprezentată de prezența vaselor de sticlă restaurate în aur în primele două morminte ale lui Apahida într-un mod care poate fi găsit doar în Scandinavia, de fapt în Scandinavia Singurul eveniment de acest gen în afara peninsulei Navia. Legătura cu zona merovingiană se realizează printr-o pungă de armură cu cap de cal, ceea ce este cea mai spectaculoasă analogie cu cazul Apahide, mormântul lui Childeric. Asemănările dintre complexul funerar Apahide și înmormântările copiilor de la Tournai sunt cu atât mai izbitoare cu cât se potrivesc ca reprezentare, valorile „importate” imperial (fibule, inele cu sigiliu) și valoare. Străin lui (brățară), simbol al apartenenței la același grup identitar.

Chiar și clasificarea este printre mai multe alegeri - una este făcută de moștenitori atunci când aleg obiecte potrivite și valoroase pentru a însoți defunctul în viața de apoi, cealaltă este aleatorie care determină ce articole să găsească, să depoziteze și să salveze. Ajunge la noi - fragmentele conservate oferă informații despre un anumit tip de viață. Deși aparțin inventarului unui individ, ele ne vorbesc despre colectiv, despre individualitatea de care societatea sau un public are nevoie pentru a se manifesta. Un om care bea dintr-o monedă de argint nu bea singur, pentru că nu joacă singur, iar pentru a arăta bogăția portului are nevoie de un public, și nu de orice public, ci de costumele celor care înțeleg toată simbolismul și intelege sensul lor. Chiar dacă acceptăm ideea adoptării veșmintelor de ceremonie, împreună cu conferirea unui fel de demnitate imperială, simbolismul lor este înțeles și chiar cei aleși pentru a fi așezați în morminte arată, din nou, că oamenii de acolo aveau un simţ al lumii imperiale romane din care provin ei.Nu sunt necunoscuţi. Într-o situație similară, reședința a cel puțin trei persoane cu statut special în aceeași zonă restrânsă poate fi și un indiciu al existenței unei comunități care a ocupat mult timp același spațiu, comunități și tradiții definite de propriul comportament. , plasat în spațiul culturii , al tradiției clasice, al Imperiului Roman și al „barbarilor”. , în afara granițelor politice ale Imperiului.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 01/10/2023

Views: 5339

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.